Helhetssyn för att se hela situationen, kunskaper för att se detaljer
 

Nyhetsbrev om IT maj-juni 2011

Välkommen till maj-juni-brevet från ES Systemteknik AB med nyheter om IT. Sprid gärna nyhetsbrevet vidare! Se längst ner i detta brev hur man påbörjar eller avslutar en prenumeration.

Nu finns vi på Facebook. Där lägger vi ut datatips för alla att ta del av, gilla oss gärna! Har du inte Facebook kan du ändå se senaste tips på www.essystemteknik.se

Vad har hänt?

Ett mycket bra sätt att hålla sig uppdaterad är RSS. Jag använder det för att se om det kommit nyheter på webbsidor som inte uppdateras så ofta samt att se rubrikerna på nyhetssidor och kunna klicka på dem direkt. Snabbt sätt att ha koll.

På många webbsidor finns en ikon för rss rss  Dagens Nyheter har ikonen till höger om rubriken Senaste nytt. Varje avdelning har egen RSS. Klicka på ikonen och följ instruktionerna, så får du en RSS-feed i webbläsaren, fältet Favoriter eller Bokmärken. Många idrottsklubbar och bloggar har RSS. Ett annat sätt är att använda watchthatpage och få mail när något hänt.

Dropbox kan se dina filer

Dropbox liknar en hårddisk på internet. Tidigare har Dropbox alltid hävdat att alla filer som användarna synkroniserar över tjänsten är starkt krypterade och inte ens Dropbox kan komma åt filerna. Det stämmer inte, Dropbox kan dekryptera användarnas filer och ge ut dessa till en tredje person. Företaget specificerar inte om detta endast är begränsat till polis och andra myndigheter eller företag. Dropbox säger själv att man anpassat reglerna efter andra tjänster på internet samt att deras anställda inte kan läsa filerna då Dropbox egna nätverk förhindrar det.

Facebook utsatt för nätfiskeattacker

Attacken försöker lura användarna att klicka på länkar som resulterar i att ett falskt säkerhetsprogram laddas ned på användarens dator. Länkarna som cirkulerar finns i flera varianter, de utlovar videoklipp av bland annat den före detta IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn eller intima videoklipp på olika popstjärnor. Länkarna leder inte till videoklipp, istället uppmanas användaren att installera ett program. Det programmet laddar ner porrsajter i webbläsaren med jämna mellanrum. Betalar man $80 blir man av med programmet. Facebook känner till attacken men kan inte förklara varför de skadliga länkarna är så svåra att stoppa.

Att användare klickar på länkar de inte borde kan inte program förhindra. Du kan däremot ställa in mer sekretess på Facebook.

Sony Playstation och Pictures hackat

Det började med att George Hotz hackade Playstation. Som hämnd (?) hackade andra hackare Playstation Network och Pictures. 70 miljoner användares kontouppgifter har läckt ut från Sony och nätverket var nere en månad, inga internetspel kunde spelas. Hackargruppen Lulzsec har nu hackat Pictures flera gånger. Sony talar om kompensation för användarna.

– Felet ligger hos cheferna som förklarade krig mot hackarna, och skrattade åt tanken på att någon skulle kunna bryta sig in på deras servrar. Istället för att anställa säkerhetsexperter anställde de advokater, skriver George Hotz i ett blogginlägg. Han säger sig inte ha något att göra med hackandet av Playstation Network. – Jag är inte galen och jag har ingen större lust att få besök av FBI. Att hacka en spelkonsol är coolt, men att hacka någons server och stjäla användaruppgifter är inte coolt.

Halv miljard i böter för avstängt nät

Egyptens tidigare president Hosni Mubarak och två tidigare tjänstemän har dömts att betala 566 miljoner kronor i böter för att de stängde av internet under protesterna i början av året. Beslutet har fattats av en egyptisk domstol. Mubaraks del av böterna ligger på drygt 200 miljoner kronor.

Är skrivmaskinen död?

Nej, den tillverkas fortfarande. En genomskinlig modell i genomskinlig plast säljs till fängelser.

Billigt just nu

Programvara för elever, studenter och lärare. Passa på innan du slutar skolan för alltid. Adobes produkter och Microsofts produkter och det ultimata klippet. Microsoft utvecklingsprogram är gratis för studenter.

Säker och snabb säkerhetskopiering

En säker, enkel och smidig lösning är backup via internet. Ett litet program installeras på datorn och regelbundet (du väljer hur ofta) kopieras viktiga data (du väljer vilka) via internet till en väl skyddad server på internet. Denna backup-lösning är helt automatisk och krypterad. Du riskerar inte att missa säkerhetskopiering av viktig data. Inget mer flyttande av band/DVD eller externa hårddiskar. Vi hjälper dig igång.

Länkar

http://c3.anthus.nu/index.asp?kategori=A%27%20OR%20kategori=%27B%27%20OR%20kategori=%27C se och hör fåglar
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?formatid=108&programid=3275&artikel=2788698 fågeln som mobilsignal
www.naturensbasta.se res till något i Sverige
www.resebokningen.se res någonstans långt
www.byki.com och http://radiolingua.com  lär dig språket först
www.kronansdroghandel.se/Radgivning/pollenkartan eller stanna inne
www.senatag.se om du inte kom fram och vill begära ersättning
www.travelforum.se eller behöver inspiration
www.flickr.com/photos/hertzen/sets/72157626308238830 känner du igen loggorna?
http://marathon42k.eu internationella lopp
www.marathon.se/news/mellantider.cfm planera ditt lopp med exakta mellantider
www.kiva.org ge ett mikrolån till behövande
www.vardguiden.se/Tema/Forsta-hjalpen/Livraddande-forsta-hjalp-till-vuxna första hjälpen
http://svenskanamn.alltforforaldrar.se/namn/namngenerator vad betyder namn och hur vanliga är de?
www.guitarforbeginners.com/onlinetuner.html stäm gitarren
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.384591/sa-fixar-din-skrivare-ett-lackert-studentplakat fixa plakatet
www.apple.com/se/iphone/find-my-iphone-setup hitta telefonen när du slagit på ljudlöst och lagt den någonstans
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.378108/hitta-telefonen-med-wheres-my-droid-for-android hitta en annan telefon

Tips om datoranvändning

Anpassa Snabbåtkomst

Lägg till ikoner i verktygsfältet högst upp i Office-program genom att klicka på neråtpilen till höger om verktygsfältet. Man kan ta fram fler genom att klicka på neråtpilen och klicka på fler kommandon. Man kan dra runt ikonerna, ta bort dem och läsa mer här.

Vriden skärm

CTRL+ALT+PIL vrider skärmbilden på vissa datorer. Kan uppstå om man lägger böcker på tangentbordet :) Samma kommando med annan pil vrider tillbaka.

Mer än 24 timmar i Excel

När man summerar tid i celler med tidsformat blir det ibland mer än 24 timmar. Om Excel inte visar mer än 24 timmar behövs ett eget tidsformat

  1. Aktivera den cell som innehåller din totala tid (eller kanske alla celler med tider?)
  2. Högerklicka på området och välj Formatera celler.
  3. Välj formatet Anpassat. I fältet för Typ skriv [t]:mm (eller välj ett tidsformat med hakparenteser runt t)

Mindre PowerPoint-filer

Läs mer här.

Kortkommandon i Internet Explorer

Pil ner Rulla en sida i taget neråt
END Flytta till slutet av websidan
ENTER Öppna en länk
ESC Stoppa laddning av websida
F1 Visa hjälpen
F11 Växla mellan fullskärm och vanlig läge
F5 Ladda om websidan
HOME Flytta till början av websidan
PAGE DOWN Rulla sidor neråt i websidan
PAGE UP Rulla en sida i taget uppåt
SHIFT+F10 Visa meny för en länk

Vill du ha mer hjälp, ring oss! Vi ser till att din datormiljö är bra och ger dig råd som förenklar din vardag. Ring 0293-120 30.

Vänliga hälsningar från Annika Eriksson

ES Systemteknik AB www.essystemteknik.se annika.eriksson@essystemteknik.se

Microsoft Small Business Specialist

Nyhetsbrevet kommer några gånger per år. Du får det eftersom du haft kontakt med oss. Brevet innehåller information om vad som händer just nu i fråga om virus, produkter, Internet och dessutom praktiska tips för datorer som ditt hjälpmedel. Vi hoppas du får nytta av brevet. Skicka det gärna vidare till någon du tror har glädje av det. Börja prenumerera på Nyhetsbrevet om IT här eller sluta här.


ES Systemteknik AB
Skogsmusvägen 1
815 44 Tierp
Telefon: 0293-120 30
Mobil: 070-605 42 35
annika.eriksson@essystemteknik.se