Helhetssyn för att se hela situationen, kunskaper för att se detaljer

Nyhetsbrev om IT mars 2011

Välkommen till mars-brevet från ES Systemteknik AB med nyheter om IT. Sprid gärna nyhetsbrevet vidare! Se längst ner i detta brev hur man påbörjar eller avslutar en prenumeration.

Nu finns vi på Facebook. Där lägger vi ut datatips för alla att ta del av, gilla oss gärna! Har du inte Facebook kan du ändå se senaste tips på www.essystemteknik.se

Internet Explorer 9 och Firefox 4

Internet Explorer 9 och Firefox 4 har just släppts. De är två populära och snabba webbläsare som sneglat på varandra och andra konkurrenter. Design t.ex. innebär att färre knappar tar upp plats i programmen och tomrum högt uppe i webbläsaren utnyttjas bättre. Hämta Internet Explorer och Firefox. IE9 fungerar endast med Windows Vista och Windows 7. Någon version för Windows XP kommer inte att släppas. Snabbare och säkrare webbläsare är naturligtvis alltid bra. Fler nyheter finns. Vill du ta bort en adress i adressfältet finns ett kryss till höger i adressfältet, som bl.a. Safari har i iPhone.

I Internet Explorer kan du dra adressfältet ner till ikonen på adressfältet och få en Hopplista där. Om du vill se två sidor med flikar på samma gång klickar du på en flik och drar sedan ut den ur Internet Explorer-fönstret för att öppna flikens webbsida i ett nytt fönster. Med Firefox rekommenderas att klicka på musens hjul för att öppna fönster i ny flik. Man kan fästa flikar man använder ofta genom att högerklicka på fliken och välja ”Fäst som programflik”. Längst upp till höger kan du klicka, alternativt hålla in Ctrl+Skift+E för att få upp dina flikgrupper.

Minnestillverkning i Japan får problem

Efter naturkatastrofen i Japan har industrin fått problem med tillverkning av minnen. Även om fabrikerna inte blivit skadade av jordbävningen har infrastruktur och elförsörjning ställt till med bekymmer för industrin. Minskad tillverkning av minneskretsar medför besvärligheter (=dyrare) för datorleverantörer och andra som använder minneskretsar.

Google måste böta

I Frankrike bötfälls Google för att ha samlat in personlig information när Google Street View fotograferat omgivningen. Samtidigt samlade Google in personliga uppgifter från trådlösa nätverk som lösenord, inloggningsuppgifter och e-post.

Uppdatera Adobe Flash och Reader

För att täppa till ett säkerhetshål som nu börjar användas av hackare rekommenderas att uppdatera Flash och Reader. Öppna ett pdf-dokument och välj Hjälp, Sök Uppdateringar.  En uppmaning att uppdatera Flash kanske visas när du startar datorn. Annars kan du se vilken Flash-version du har och uppdatera.

När jag skickade ut spam i två månader

I mitten av december började jag få meddelanden om att mina mail inte kunde nå adressaten. Mail som vare sig jag eller mitt epostprogram skickat kom i retur. Mailets innehåll var sådant som spam brukar vara. Vem hade skickat dem? Min epost var inte kapad, eftersom jag kunde se att mailen inte gick från min mailserver utan en helt annan IP-adress. Men eftersom jag stod som avsändare fick jag några 1 000 meddelanden per vecka från mailservrar som meddelade att mailet inte kom fram. Mycket irriterande, milt sagt. 

Första åtgärden blev att ställa in regler i Outlook om att mail med ett visst ämne omedelbart skulle till papperskorgen. Jag kunde se att returmailen kom från Sverige först, sedan Holland, sedan Ryssland. Efter en vecka ändrade jag regeln så mailen togs bort direkt utan att passera papperskorgen. Läs här om regler i Outlook 2003, 2007 och 2010.

Nästa åtgärd var att se vem som skickade mailen. Genom att analysera ett mail kunde jag se att det ursprungliga mailet skickades från en IP-adress som var svartlistad hos några anti-spam-databaser. IP-adressen blev svartlistad på allt fler listor och jag insåg att den lömska spamavsändaren snart skulle ge upp just mig som avsändare på den ip-adressen. De flesta epost-servrar prenumererar på någon tjänst som stoppar svartlistade IP-nummer, vilket gör att spam inte ens kommer in i systemet.

Varför valdes min epost-adress som avsändare? Vet inte. Har jag klickat på något jag inte borde? Tror inte det. Finns min epostadress i klartext på internet? Ja, på många ställen står annika.eriksson@essystemteknik.se Ett alternativ kan vara att på internet skriva annika.eriksson snabel-a essystemteknik.se eftersom människor förstår att man ska byta ut ordet snabel-a till ett tecken för att maila mig, men datorprogram som snokar efter epost-adresser inte förstår det. Men jag vill inte krångla till det för de som vill maila mig utan fortsätter ha korrekt adress på webbsidor med mina kontaktuppgifter.

För en månad sedan inaktiverade jag reglerna och inga spam-returer kom längre. Nu har jag tagit bort reglerna och allt är frid och fröjd.

Tycker du att detta nyhetsbrev är spam? Det skickas till personer som är kunder till ES Systemteknik AB och till personer som aktivt tackat ja till det. Du kan alltid sluta prenumerera här.

Billigt just nu

500 kr i rabatt om du köper Microsoft Office Hem & Småföretag 2011 under 1 februari-30 april 2011. Programmet innehåller Word, Excel, PowerPoint, Outlook och OneNote. Programmet kostar ca 2000 kr + moms. Man kan ha flera versioner av Office på samma dator utom Outlook (lämpligen använder man den senaste versionen).

Säker och snabb säkerhetskopiering

En säker, enkel och smidig lösning är backup via internet. Ett litet program installeras på datorn och regelbundet (du väljer hur ofta) kopieras viktiga data (du väljer vilka) via internet till en väl skyddad server på internet. Denna backup-lösning är helt automatisk och krypterad. Du riskerar inte att missa säkerhetskopiering av viktig data. Inget mer flyttande av band/DVD eller externa hårddiskar. Vi hjälper dig igång.

Länkar

www.mynewsdesk.com/se Lägg pressreleaser här.
www.youtube.com/watch?v=vPdf61eamSU Bli av med telefonförsäljare på ett brutalt sätt.
http://linnajohansson.se/category/linnas-traningsskola Bli inspirerad till träning.
http://blog.svd.se/tradgard/ Bli inspirerad till fler blommor än isrosor på fönstren.
www.bakahemma.com/wordpress/2011/02/10/alternativ-bakning Bakning på nytt sätt.
http://webbhjalp.se/problemlosarna-vardagsproblem Problemlösarna löser vanliga problem på ovanliga sätt.
www.lillagumman.se/byt-till-sommardack-medan-du-kor Nytt sätt att byta däck.
www.qwiki.com Multimediasvar i denna uppslagsbok.
www.ifitweremyhome.com/index/SE Hur vore livet i ett annat land?
www.heavens-above.com Vad finns på himlavalvet?
www.lillagumman.se/wp-content/uploads/Sk%C3%A4rmavbild-2011-02-17-kl.-17.34.16.png När ska man inte använda mobilen?
http://itunes.apple.com/us/app/last-night-never-happened/id423980628?mt=8 Om man vill ta bort något man inte borde skrivit på Facebook, Twitter etc.
www.microsoft.com/downloads/sv-se/details.aspx?FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466 Om man inte kan läsa nya Office-filer.
www.diggiloo.net Melodifestivalens alla låtar, statistik och texter.

Tips om datoranvändning

Sortera listor i Word 2010

Sortera en punktlista eller numrerad lista med en nivå så att texten är i alfabetisk ordning.

  1. Markera texten i en punktlista eller en numrerad lista.
  2. Klicka på Start-fliken, gruppen Stycke, knappen Sortera

Kommandot Sortera

  1. I dialogrutan markerar du om listan har rubrik eller inte. Sedan klickar du på Antal stycken och Text och sedan på Stigande eller Fallande.

Dölj kolumner i Excel

Markera en kolumn genom att klicka på en kolumnrubrik (en eller flera bokstäver) och Dölj. Excel räknar fortfarande med datat som finns på den dolda kolumnen, men den visas inte.

Ta fram kolumnen genom att markera de synliga kolumnerna bredvid den dolda kolumnen genom att hålla ner musknappen och dra över kolumnrubrikerna från vänster till höger. Högerklicka på en markerad rubrik och välj Ta fram.

Har du dolt första kolumnen eller vill läsa mer om dolda kolumner finns mer information.

Ta bort stora mail som blockerar Outlooks utkorg

Har du försökt skicka ett alltför stort mail raderar du det genom att:

  1.  Klicka på fliken Skicka och ta emot, knappen Arbeta Offline
  2. Gå till utkorgen och ta bort mailet som blockerar allt
  3.  Klicka på fliken Skicka och ta emot, avmarkera knappen Arbeta Offline

Om man kommer åt knappen Arbeta Offline av misstag kan man frustrerande nog inte skicka eller ta emot mail förrän man klickat på den igen.

Ta bort felstavade ord ur Words ordlista

Har man råkat lägga till ett ord i ordlistan och ordet var felstavat kan man ta bort ordet.

Klicka Arkiv, Alternativ, Språkkontroll, Egna ordlistor, Redigera ordlista och ta bort de ord som inte är rättstavade.


Vill du ha mer hjälp, ring oss! Vi ser till att din datormiljö är bra och ger dig råd som förenklar din vardag. Ring 0293-120 30.

Vänliga hälsningar från Annika Eriksson

ES Systemteknik AB www.essystemteknik.se annika.eriksson@essystemteknik.se

Microsoft Small Business Specialist

Nyhetsbrevet kommer några gånger per år. Du får det eftersom du haft kontakt med oss. Brevet innehåller information om vad som händer just nu i fråga om virus, produkter, Internet och dessutom praktiska tips för datorer som ditt hjälpmedel. Vi hoppas du får nytta av brevet. Skicka det gärna vidare till någon du tror har glädje av det. Börja prenumerera på Nyhetsbrevet om IT här eller sluta här.


ES Systemteknik AB
Skogsmusvägen 1
815 44 Tierp
Telefon: 0293-120 30
Mobil: 070-605 42 35
annika.eriksson@essystemteknik.se