Helhetssyn för att se hela situationen, kunskaper för att se detaljer

Nyhetsbrev om IT februari 2011

Välkommen till februari-brevet från ES Systemteknik AB med nyheter om IT. Sprid gärna nyhetsbrevet vidare! Se längst ner i detta brev hur man påbörjar eller avslutar en prenumeration.

Nu finns vi på Facebook. Där lägger vi ut datatips för alla att ta del av, gilla oss gärna! Har du inte Facebook kan du ändå se senaste tips på www.essystemteknik.se

Den stora datorkraschen

Häromdan startade inte min dator. Omfattande analys påvisade fel på hårddisken. Programmet TestDisk var till stor hjälp. En boot-CD skapades (tysk Linux, men det dataterminologi är ganska lika olika språk) som jag kunde starta med och programmet gick igång. Långa felanalyser visade var felet låg och programmet frågade till slut Vill du laga felet? Tyvärr godtog den vare sig J för Ja, Y för Yes eller någon annan bokstav på tangentbordet, versal eller gemen så det var bara att skaffa en ny dator. Den partitionerade jag om för att få två logiska hårddiskar.

Återskapande av data gick bra tack vare:

Tack vare detta kunde jag jobba med det nödvändigaste från en annan dator medan jag felsökte den gamla datorn och installerade den nya. Installationen av nya datorn var tidsödande men inte komplicerat. Det enda som är borta är mina gamla bokmärken i webbläsaren, men jag saknar dem inte särskilt mycket.

Vilka av ovanstående punkter kan du bocka av? Vilka vill du ha hjälp med?

Google Chrome 9

Nu släpper Google nya webbläsaren Chrome 9. Nyheter är 3D-grafik och appar. Lyckas du hacka Chrome 9 kan du få 130 000 kr.

Slipp extra avgift på USB-pinnar och externa hårddiskar.

Det började med kassettband och magnetband och sen fortsatte det med CD-skivor och MP3-spelare. 1 april gäller det också usb-minnen och externa hårddiskar. En extra avgift läggs på för att ge utökade ersättningsavgifter till upphovsmän. Pålagan är en krona per gigabyte. För att slippa avgiften kan företag anmäla sig till Copyswede via denna blankett.

Sveriges bästa webbplatser utsedda

150 000 besökare och en namnkunnig jury har utsett Sveriges bästa webbplatser 2010 i tre olika kategorier. Vinnarna är Kungliga Operan, Pensionsmyndigheten och Tretti.se. Årets bästa intranät är Skandia Mäklarnas ”Insidan”. De tilldelas därmed utmärkelsen Web Service Award i sina respektive kategorier. Priset delas ut för elfte året i rad till de webbplatser som de egna användarna har rankat högt i servicekvalitet och användarvänlighet.

De bästa säkerhetsprogrammen

Nu har säkerhetsprogram testats. Att upptäcka virus, lags smittade filer och utnyttja minimalt med systemresurser är önskvärt. Tyvärr fick inget program högst poäng i alla tre klasserna. Vilket antivirusprogram man än använder ska de vara aktiva och uppdaterade. De flesta antivirusprogram finns att installera på prov i 3 månader.

Billigt just nu

Microsoft Security Essentials är gratis antivirusprogram för hemdatorn.

Säker och snabb säkerhetskopiering

En säker, enkel och smidig lösning är backup via internet. Ett litet program installeras på datorn och regelbundet (du väljer hur ofta) kopieras viktiga data (du väljer vilka) via internet till en väl skyddad server på internet. Denna backup-lösning är helt automatisk och krypterad. Du riskerar inte att missa säkerhetskopiering av viktig data. Inget mer flyttande av band/DVD eller externa hårddiskar. Vi hjälper dig igång.

Länkar

www.idg.se/2.1085/1.363381/15-mystiska-bilder-i-google-earthMystiska bilder på Google Earth.
http://holykaw.alltop.com/angry-birds-in-real-life-video Angry Birds på riktigt.
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.366378/formatet-som-sparar-trad Gör en pdf-fil som ingen kan skriva ut.
www.educational-freeware.com/ Lär dig något nytt alldeles gratis.
www.donothingfor2minutes.com Ta en kort paus om du kan.
http://sjnews.client.nu/archive/2011/jan/sjprio/Default.aspx?id=n1 SJs åtgärdsprogram vi inte ska märka, t.ex. ska tågen gå i tid.
www.coolstuff.se/Fridge-Locker Knyck inte min mat!
http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen Våra skidstjärnor bloggar.
www.annahaag.com En blogg man blir riktigt glad av.
www.svd.se/mathalsa/Vasaloppet Hur ska det gå snabbare i spåret? Få svar på tal om vallningsfria skidor.
www.vackertvader.se/webbkamera/kyrktornet Kamera över Vasaloppets målgång

Tips om datoranvändning

Konvertera med i

På Google kan du skriva t.ex. "34 euro i kronor" och se att idag motsvaras 34 euro av 300 svenska kronor. "2 feet in centimeters" motsvaras av 60,96 cm. Hitta fler söktips här.

Egen menyflik i Office 2010

Om Snabbåtkomst-menyn uppe vid ikonen inte räcker för dina behov gör du enkelt en egen menyflik.

  1. Klicka Arkiv, Alternativ.
  2. Klicka Anpassa menyfliksområdet
  3. Klicka Ny flik
  4. Högerklicka på den nya fliken för att byta namn
  5. Markera önskat kommando och klicka på knappen Lägg till. Om kommandot inte visas väljer du alternativet Alla kommandon i listrutan Välj kommandon från.

Dela gärna in menyfliken i grupper med olika namn.

Kopiera bokmärken i webbläsaren

Firefox: Klicka på Bokmärken, Ordna bokmärken, Importera och Säkerhetskopiera, Säkerhetskopiera (välj sedan plats och avsluta).

Internet Explorer: ALT+A för att öppna Arkiv, Importera och exportera, Exportera till en fil, välj Favoriter, välj Favoriter (välj sedan plats och avsluta).

Sök i Windows

Öppnat Utforskaren och undrar i vilken mapp filen gömt sig? Tryck F3 för att genast kunna söka efter den.
Antingen ser du filen eller också en annan relevant fil. Högerklicka på den och välj att öppna filens sökväg.

Windows-tangenten och F öppnar ett helt tomt sök-fönster.


Vill du ha mer hjälp, ring oss! Vi ser till att din datormiljö är bra och ger dig råd som förenklar din vardag. Ring 0293-120 30.

Vänliga hälsningar från Annika Eriksson

ES Systemteknik AB www.essystemteknik.se annika.eriksson@essystemteknik.se

Microsoft Small Business Specialist

Nyhetsbrevet kommer några gånger per år. Du får det eftersom du haft kontakt med oss. Brevet innehåller information om vad som händer just nu i fråga om virus, produkter, Internet och dessutom praktiska tips för datorer som ditt hjälpmedel. Vi hoppas du får nytta av brevet. Skicka det gärna vidare till någon du tror har glädje av det. Börja prenumerera på Nyhetsbrevet om IT här eller sluta här.


ES Systemteknik AB
Skogsmusvägen 1
815 44 Tierp
Telefon: 0293-120 30
Mobil: 070-605 42 35
annika.eriksson@essystemteknik.se